Bloggen bör läsas på egen risk. Det kan finnas texter som stör den KP-känslige. Den som tror att Sverige är ett fritt land, misstar sig å det gruvligaste. Sverige är inte vad det en gång varit.

lördag 11 november 2017

Jag önskar er en god lögardag

Jag önskar er alla en god lögardag. 


Stora Lögardagen är en dag som uppmanar till gemenskap och avkoppling i form av bastubadande. Stora Lögardagen är en gammal tradition med anor ända från 30-talet.


Lögardagen har sitt ursprung i en omfattande propagandakampanj som Kommittén för Svenskt Folkbad genomförde och som syftade till att höja den hygieniska nivån ute i bygderna.

”Att löga” betyder på fornsvenska att bada, och ordet stammar ursprungligen från från urgermanskans ”laugō”, som betyder vatten och vattenfall.

Ordet lögardag utgör även ursprunget till ordet Lördag, vilket väl rimligtvis bör tolkas som att även övriga lördagar under året är utmärkta dagar att bada bastu på!

OBSERVERA att i en normal svensk bastu behöver ingen befara #metoo-händelser! För i en bastu har alla samma mål, nämligen att under trevliga former bli rentvättade.

Då mina vänner, är alla utan klädesplagg på kroppen. Män som kvinnor, barn som gamla. Alltså alla i en jämlik gemenskap, som vår Gud skapade oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar