Bloggen bör läsas på egen risk. Det kan finnas texter som stör den KP-känslige. Den som tror att Sverige är ett fritt land, misstar sig å det gruvligaste. Sverige är inte vad det en gång varit.

torsdag 2 november 2017

Barnets livsljus har slocknat

Sarka barn

När jag möter barn i skolan, ser jag två kategorier barn. Den ena kategorin är de barn där blicken lyser av nyfikenhet. Dom ser sig nyfiket runt och vill vara med på allt som händer runt dem.

Det finns ”normala” barn, genomsnittsbarnet, som kommer till skolan med en vad jag kan se normal inställning till det mesta. Normalt nyfiken på saker och människor. Normal begåvningsnivå.

Så finns det de barn som kommer till skolan med nedböjt huvud. När dessa barn blir tilltalade kan det hända att de tittar upp med en lätt skrämd blick, eller blicken är stum – nästan kall. Blicken ser oftast ointresserat rakt fram. Som om det inte finns minsta glädje i deras liv. Som om livsljuset i blicken har slocknat.

Naturligtvis är det föräldrarna som är den stora delen och resursen i barns utveckling. Föräldrarna är det stora stödet och föredömet i ett barns liv.
Uppfattar barn att "väl utbildade" föräldrar ger mer stöd till sina barn, än vad mindre "väl utbildade" föräldrar ger sina barn? 
Om det är så och denna brist på stöd fortätter, är risken stor att barnet hamnar snett och söker sig mot "signifikanta andra".
   
Naturligtvis har politiken ett tjockt finger med i spelet. För det är politiken som skapar dagens skolor och därmed dagens samhälle. Politiken trampar fel väg, när man som idag låter aktieägare och andra suspekta figurer styra de svenska skolorna.

Genom att bygga starka barn, kommer vi åt en del av problemet med trasiga vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar