Bloggen bör läsas på egen risk. Det kan finnas texter som stör den KP-känslige. Den som tror att Sverige är ett fritt land, misstar sig å det gruvligaste. Sverige är inte vad det en gång varit.

måndag 9 oktober 2017

Tunga ekonomer sågar skattesänkarlinjen

Foto: Hanna Wemmenhag, Jack MIkrut

Det kommer inte vara möjligt att sänka den samlade skattenivån i Sverige nästa mandatperiod. Den bedömningen gör nu flera tunga ekonomer och ger därmed Liberalerna rätt i den skattekonflikt som blossat upp i alliansen.

Det har inför valet nästa år uppstått en intern diskussion mellan de borgerliga partierna om vilket skattenivå Sverige ska ha mer långsiktigt, där man gör helt olika bedömningar.

Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna vill alla sänka det samlade skattetrycket kommande mandatperiod, medan Liberalerna säger nej, och gör bedömningen att det inte kommer vara möjligt om man ska leva upp till löften om bättre försvar, polis och sjukvård.

Och Liberalerna får nu stöd i sin bedömning av flera ledande ekonomer.

”Jag tror att det blir svårt att sänka skatterna totalt sett. Inte minst med tanke på demografin, som nu utvecklas negativt”, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi och ordförande för Finanspolitiska rådet.

Läs hela reportaget och förfäras över skattesänkarna M, C och Kd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar