Bloggen bör läsas på egen risk. Det kan finnas texter som stör den KP-känslige. Den som tror att Sverige är ett fritt land, misstar sig å det gruvligaste. Sverige är inte vad det en gång varit.

måndag 25 september 2017

En historisk triumf

Så skriver Jan Arleij i senaste internetutgåvan av tidskriften Senioren. Han fortsätter med att - "Onsdagen den 13 september – dagen för ett stycke efterlängtad modern äldrepolitisk historia. Stora ord? Nej, ändå inte.".

Regeringen gör sin enskilt största satsning i budgeten på landets pensionärer – värd 4,4 miljarder kronor. Det räcker till ett rejält kliv mot lika skatt på lön och pension.

Men framför allt fäster jag mig vid det oåterkalleliga åtagandet: skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare försvinner senast 2020. Likadant lät det visserligen i valrörelsen 2014, men då kopplades avvecklingen av pensionärsskatten till att Sverige först måste uppnå EUs lägsta arbetslöshet. Det förbehållet är nu borta, utbytt mot ett enkelt löfte: 2020 blir det lika skatt på lön och pension.

Tre drivkrafter ligger bakom att regeringen väljer att lyssna på SPF Seniorernas, PROs och övriga pensionärsorganisationer.

- Pensionärerna blir allt fler för varje val. Om ett år kommer 27,5 procent av de röstberättigade väljarna att vara 65 år eller äldre, visar SCB:s senaste siffror. Ta in siffran, vi pratar om näst intill var tredje väljare.

- Svensk ekonomi och därmed statsfinanserna går som tåget. Politikerna anser sig ha fått råd att spendera och samtidigt ha ansvarskortet kvar på hand.

- 2018 års budget är regeringens sista före valet. En chans kvar att visa handlingskraft, innan vallöftena tar över debatten.

Men det finns en fjärde motor bakom det sakpolitiska genombrottet: Seniorernas ”fackförbund” – SPF Seniorerna, PRO, SKPF och RPG – har stått enade sedan det första jobbskatteavdraget infördes 2007.

Pensionssystemet måste förändras så att det går att leva på pensionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar