Bloggen bör läsas på egen risk. Det kan finnas texter som stör den KP-känslige. Den som tror att Sverige är ett fritt land, misstar sig å det gruvligaste. Sverige är inte vad det en gång varit.

onsdag 23 augusti 2017

Sänkt skatt räcker inte till höjda priser

SPF-Seniorerna skriver om sänkta skatter i senaste numret av Senioren! Läs gärna Gamlingens kommentar här under.

Pensionärer får sänkt skatt från årsskiftet, men kostnaderna för att leva ökar mer än tillskottet. Det visar en ny analys från SPF Seniorerna.

– En skattesänkning ger endast marginellt tillskott i plånboken. Övriga kostnader kommer att öka mer än tillskottet, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson (fd Fp).

Grundproblemet ligger i pensionssystemet, enligt SPF Seniorernas analys:

Livsmedelspriser och hyror ökar snabbare än pensionen
Lönerna fortsätter att öka mer än pensionerna
– Man behöver se över hela pensionssystemet, säger Eva Eriksson. Målet måste vara att man ska ha en pension man kan leva på.

Hänger inte med
SPF Seniorernas siffror visar att snittpensionen de kommande fyra åren kommer att tappa 2,4 procentenheter i förhållande till livsmedelspriser och 1,2 procentenheter i förhållande till hyror.

Lönerna fortsätter också att utvecklas bättre än pensionerna. SPF Seniorernas beräkningar visar att en lön på 14 000 kronor 2017 kommer att ha stigit till 15 882 kronor år 2021 – vilket skulle vara en dubbelt så stor ökning som snittpensionärens.

Höja bostadstillägget
Förutom ett reformerat pensionssystem vill Eva Eriksson att regeringen snarast möjligt ser till att höja bostadstillägget, för att förbättra situationen för många pensionärer.

– Livsmedelspriserna och hyrorna har ökat de senaste tio åren men det har inte pensionärerna fått kompensation för, säger Eva Eriksson i en kommentar till Expressen.

SÅ UTVECKLAS SNITTPENSIONEN 2017-2021

Gamlingen kommenterar:

Det hade varit ytterst klädsamt om SPF-Senioren hade ylat lika mycket när Reinfeldt iklädde sig rollen som skattesänkare och hjärtspecialist, när han sänkte skatterna för "våra arbetare" (läs rika vänner).

Den skattesänkningen skrattade den genomsnittlige arbetaren rakt upp i ansiktet. För att inte tala om den skada figuren Fredrik gjorde alla 300 tusen fattiga pensionärer och andra fattiga i vårt då alltmer sargade samhälle (2006 - 2014).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar