Bloggen bör läsas på egen risk. Det kan finnas texter som stör den KP-känslige. Den som tror att Sverige är ett fritt land, misstar sig å det gruvligaste. Sverige är inte vad det en gång varit.

onsdag 9 augusti 2017

Drömmen om bidragens eldorado

Under min tid i Kosovo kom en journalist från en redaktion i Mellansverige på besök. Utöver att göra ett reportage, ville hon resa för att besöka en familj som sökt asyl i hennes hemstad men som fått avslag och återvänt till en by i närheten. Journalisten ville se hur det gick för dem och berättade att de var ett antal personer varje månad som gick ihop och skickade pengar till familjen.

Helena Edlund

”Det är inga stora summor, bara symboliska 500 Euro,” berättade hon. När jag berättade att en överläkare på universitetssjukhuset tjänade 375 Euro i månaden blev journalisten märkbart tyst. Donatorerna i Sverige hade inte tänkt på att värdet av en tusenlapp inte har samma värde i Sverige som i Kosovo.

Det visade sig att den ”symboliska summan” som varje månad skickades från Jönköpingstrakten, i själva verket hade gjort familjen till hembyns rikaste – och motiverat byns övriga familjer att göra allt för att ta sig till Sverige.

Det goda samhället!

Det handlar inte om elakhet och missunnsamhet – det handlar om ärlighet och nödvändighet. Det handlar dessutom om respekt både för de personer som bekostar bidragen, och för de personer som faktiskt behöver dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar