Bloggen bör läsas på egen risk. Det kan finnas texter som stör den KP-känslige. Den som tror att Sverige är ett fritt land, misstar sig å det gruvligaste. Sverige är inte vad det en gång varit.

fredag 25 augusti 2017

Ålderism – dags att lära sig det ordet

2008 skrev gerontologiprofessorn Lars Andersson vid Linköpings universitet boken “Ålderism”. Men det var den amerikanske psykiatern och gerontologen Robert Butler var först på plan när han omkring 1968 började använda begreppet ”ageism” i sina föredrag och föreläsningar.

Lars Anderssom var den svensk som tog upp tråden här för att visa att även äldre behandlas diskriminerande och med stereotypa föreställningar. Lars anser att ålderism kan jämföras med begrepp som rasism eller sexism.

Frida Boisen skriver i Expressen den 23 mars 2015: Rasism, sexism... och nu har vi fått en nu ful ism i Sverige: Ålderism. En gigantisk grupp diskrimineras och tystas systematiskt i vårt land.

I dag utgör de äldre en fjärdedel av vårt folk: 25 procent har fyllt 65 år - men de har bara 3 procents representation i riksdagen. För i Sverige i dag har åldrande blivit något fult.

Herr hjärtspecialisten Fredrik Reinfeldt öppnade sitt hjärta för hela jordens befolkning sommaren 2014. Samtidigt gav han Sverige ett eget apartheid genom att differentiera skatterna mellan fattiga och rika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar